Tisdag, 21 Juli, 1998

Vi gick upp ganska tidigt för det tar ett tag att packa hojarna och att bli marschfärdiga. Vi lämnade in nyckeln innan dom öppnade campingen och rullade iväg först av alla campare. När vi kom fram till vägskälet där vi kan ta den där extra omvägen stannade vi och diskuterade om vi skall ta den eller inte. Det vore ju jobbigt om någon av oss fick soppatorsk här där det är långt till närmsta stad. Men vi ser på kartan att det är en del små samhällen längs vägen så vi bestämmer oss att ta omvägen. En bra väg med en del sjöar som ibland låg långt nedanför vägen. Perfekt utsikt för en del foto.
Kicka för större bild
 Färden går vidare.... mot Rjukan.
Zoom
Denna omvägen känns längre än den såg ut på kartan och det börjar bli lite nervöst om bensinen skall räcka, men helt plötsligt dyker en liten tapp upp. Det är den minsta jag har sett på länge med en riktigt gammal pump med rullande siffror och där tappföreståndaren står ute och väntar på oss. Hon är kanske rädd att vi skall åka iväg utan att betala. Vi tankar allihop och en av oss hade bara ett par deciliter kvar i tanken. Det var faktiskt den dyraste bensinen på hela resan men det var det värt.

Vi har siktat in oss på Rjukan och dit är det än så länge rätt så långt. Snart kommer vi in i regnväder och det är inte oväntat för himlen har varit ganska mörk ett bra tag nu. Det blir ett riktigt ösregn men vi bestämmer oss för att åka vidare i alla fall. Vi har alla Gore-Tex-ställ så vi tror att det skall gå bra. Sikten blir sämre med allt vatten som stänker och hjälmen immar lätt igen, så man får komma på små knep för att undvika det. Vi kör på i ett par timmar och jag börjar känna att det läcker in lite varstans. Vid magen och i stövlarna blir det blötare för varje kilometer, och nu börjar man känna att det blir kallt också. Det blir en del otäcka omkörningar för en del bilar kör grymt långsamt. Till slut tröttnar jag på att köra i det här vädret så jag kör förbi den första hojen och svänger in på en bensinstation. Här kan jag hälla ut vatten ur stövlarna och byta en del blöta kläder. Mobiltelefonen har jag lagt i fel ficka så den har fått sig ett bad. Jag tar bort batteriet och hoppas att den har klarat sig. Det är mitt på dagen men det är mörkt som på kvällen på grund av alla tjocka regnmoln. Vi får en del blickar från bilister som stannar vid tappen. Dom kanske tycker synd om oss där vi (jag) står och byter blöta kläder. Det är tur att jag har med mig ett regnställ också.

Kicka för större bild
 På väg nerför Gaustatoppen.
Zoom
Snart kommer vi till Rjukan. Dom sista milen minskar regnet och det blir uppehåll när vi kommer in i staden. Det är en mycket mysig stad som ligger inklämd i en lång dalgång med höga berg på båda sidor och en hög topp som heter Gaustatoppen inom synhåll. Men idag ser man inte toppen för alla moln som ligger som ett lock runt toppen. Rjukan är känd från andra världskriget för sin tungvattenanläggning. Här äter vi en underbar lunch som består av hamburgare, som nästan alla gånger vi äter i Norge. Det är både gott och ganska billigt. Efter det går vi över gatan till en turistbyrå och bokar en hytt för nästa natt. Vi beräknar att det kommer att ta 5-6 timmar innan vi kommer fram till campingen, men då räknar vi inte med ännu mer regn och dessutom en fruktansvärd dimma som kommer att sinka oss. Ibland ser man bara baklampan på motorcykeln närmast framför sig, och har ingen aning om hur vägen ser ut. När det är som mest dimmoln åker vi på en serpentinväg på en sluttning ner mot en dal, så man blir ganska förvånad när vägen plötsligt svänger 180 grader.

Stuga i regn
 Andra dagens övernattningsställe. En välkommen
 syn mitt i allt regn.
 
Men innan vi kommer in i regnet och dimman tar vi vägen över berget och snuddar Gaustatoppen. Här finns en anläggning där vandrare utgår ifrån när dom går upp till toppen. Det hade varit roligt att gå upp på toppen, men vi hinner inte det. Vi får leva vidare på våran vandring som vi gjorde till Galdhöpiggen i fjol. Efter den här vägen där vi var uppe på en höjd av 1200 meter över havet gick det utför ett bra tag. Och alldeles efter det blir det som sagt mera regn och dimma. Det är helt underbart att komma in i nästa hytt och få torka lite kläder. Det blir nästan som en våtbastu med värmen på fullt och droppande kläder på alla krokar och gardinstänger över fönstren. Det regnar hela kvällen och det är tur att det var mosstak på alla hytter så man inte hör hur regnet vräker ner. Dom kanske har mosstak här för allt regnande i trakten, vad vet jag.