Söndag, 14 Juli, 1996 -- Vedum - Lillehammer

Posering vid Svinesundsbron.

 Paus vid Svinesund

Zoom

Klockan 09:50 var det så äntligen dags. Med färdigpackade motorcyklar och förväntansfulla sinnen stod jag (Stefan), Niklas och Claes redo för avfärd. Jag på min Yamaha XTZ 660 Ténéré, Niklas på sin Honda NX 650 Dominator och Claes på sin Suzuki GSX 550E. Framför oss hade vi en veckas äventyr i södra Norge att se fram emot. Fast innan vi kunde börja njuta av Norges oerhört vackra natur och slingrande vägar var vi tvungna att tillryggalägga en transportsträcka på ca 20 mil. Vi tog oss från varaslätten kortaste vägen till Trollhättan och vidare ut på E6'an mot Svinesund. Efter ca tre timmar (inklusive några bensträckare) körde vi så över Svinesundsbron och var i och med detta inne på norskt territorium. Här tog vi en liten behövlig vila och passade på att att njuta av utsikten över Singlefjorden samtidigt som vi åt upp våran medhavda matsäck.

Målet för dagen var att minst hinna till Lillehammer innan det var dags att slå läger. Så från Svinesund fortsatte vi sedan norrut på E6'an mot Oslo. Norges huvudstad såg vi dock inte mycket av, utan vi tog genomfartsleden i ytterkanten av staden eftersom vi ville hinna så långt som möjligt denna första dagen. Här på motorvägen i Oslo stötte vi på den första av alla dessa otaliga vägtullar som finns utplacerade på strategiska platser runt om i landet. Men här blev vi glatt överraskade. Det visade sig att man som motorcyklist inte behövde betala något, utan det var bara att köra rätt igenom. Och så var det på i stort sett samtliga vägtullar vi kom till på vår resa. Det var faktiskt bara på ett enda ställe som vi inte slapp undan. Mer om detta senare.

Färden fortsatte från Oslo nordost på E6'an och vi gjorde så få stopp som möjligt eftersom vi fortfarande hade en bra bit innen vi nått målet för dagen. Det var dock motorväg vilket innebar att man kunde tillryggalägga en längre sträcka ganska snabbt, även om hastighetsbegränsningen som högst var satt till låga 90 eller rent av 80 km/h (norska fortkörningsböter är inte av denna världen så det är bäst att passa sig!). Nackdelen med motorväg är förstås att det också betyder tråkig körning, men vi visste ju alla att det roliga var framför oss, så vi uthärdade tålmodigt med träsmak i baken.

Lillehammer i bakgrunden

 Olympisk skylt vid Lillehammer

Zoom

Vid östra stranden av norges största sjö - Mjösa - blev det dags för vårt första stopp för att äta. Vi blev då negativt överraskade av hur dyr maten var! 224 NOK för tre portioner korv med pommesfrites... och tilläggas kan att vi åt på en simpel vägkrog - inte en gourmetrestaurang! Hur som helst så fick vi i alla fall våra magar fyllda och vi var snabbt iväg igen. I och med att vi rundade Mjösa på vår väg norrut så tog vägen därmed en nordvästlig rikning.

Runt halv åtta-tiden så var vi framme i Lillehammer - Olympisk stad 1994. Lillehammer är ingen stor stad, så vi hittade snart Lillehammer Camping där vi beslutade oss för att slå upp vårt lilla tält. Och litet var det. Det var visserligen ett tremanstält, men för tre relativt långväxta killar var det ingen hit alls. Resten av kvällen spenderade vi med att köra runt lite i stan och få i oss lite kvällsmat.